EMVI-plan van aanpak schrijven is maatwerk

Vergeet knippen en plakken, begin met een blanco pagina.

 Projectbeheersing, check! Kwaliteitsmanagement, check! En ook die andere EMVI-gunningscriteria heb je al vaker met succes beantwoord in een plan van aanpak. Inkoppertje, deze uitvraag. Je knipt en plakt gewoon die paragrafen uit vorige plannen die goed scoorden en je bent snel klaar.

Toch?

Kans op gênante blunders

Nee. Met knippen en plakken vergroot je de kans op fouten. Je laat bijvoorbeeld per ongeluk de naam van de projectmedewerker staan in een anonieme aanbesteding en gaat daardoor knock-out. Of je noemt de verkeerde opdrachtgever in je aanbiedingsbrief. Erg gênant.

 

Zelfde EMVI-criteria andere tekst

Ook de vraag achter de vraag kan dit keer heel anders zijn. Of de dienstverlening heeft een andere inhoud. Of – en dat wordt heel vaak vergeten – de beoordelingscriteria zijn heel anders! Geeft de opdrachtgever bijvoorbeeld punten voor meerwaarde bovenop de eisen, of beoordeelt hij het plan beter als alle onderdelen zo SMART mogelijk zijn verwoord? Natuurlijk, de inhoud van je kwaliteitsmanagement, duurzaamheidsambities en andere interne aspecten verandert niet ineens bij een andere opdrachtgever. Maar hoe je het verwoordt, welke toon je gebruikt, welke rol je zelf aanneemt ten opzichte van je opdrachtgever en wat je van hem of haar verwacht is wél maatwerk. Iedere opdrachtgever is uniek en ook iedere afzonderlijke uitvraag van dezelfde opdrachtgever is uniek.

 

Vind de vraag achter de EMVI-uitvraag

Vraag je daarom altijd af waarom de opdrachtgever deze klus op de markt zet. Kunnen ze het ook best zelf, maar hebben ze extra capaciteit nodig? Of hebben ze de expertise niet zelf in huis en zoeken ze een deskundige partij waar ze op kunnen leunen?

Dat heeft invloed op de rol die je aanneemt. Je kunt schouder aan schouder nauw samenwerken met een opdrachtgever, de rol aannemen van assistent of de rol van verantwoordelijk projectleider die alleen op essentiële beslismomenten met de opdrachtgever afstemt. Dat heeft invloed op je aanpak en op de formulering van je EMVI-plan van aanpak.

 

SMART EMVI-plan van aanpak schrijven

Je opdrachtgever vraagt niet voor niets om een SMART’e inschrijving. Met de hoofdletter S van Specifiek. Specifiek geschreven voor zijn organisatie, zijn probleem of zijn situatie. Maatwerk dus. Als je opdrachtgever een bij elkaar geknipt en geplakt EMVI-plan van aanpak leest, prikt hij daar zo doorheen. Ook al is de tekst keurig en actief geformuleerd, is de lay-out strak en de inhoud compleet. Het EMVI-plan komt niet binnen. Het voelt voor de opdrachtgever of hij een webpagina leest of een programmaboekje van een uitvaart met puntjes waar je de naam van de overledene moet lezen.

 

Scoor op kwaliteit

Dus wil je dat je opdrachtgever positief is over jouw plan van aanpak en wil je punten scoren op kwaliteit? Neem de aanbesteding dan serieus en begin met een blanco document. Lees de beoordelingscriteria heel goed door. Neem tijdens het EMVI-plan van aanpak schrijven in gedachten al de rol aan die je gaat vervullen in deze opdracht. Anticipeer op de behoeften van jouw opdrachtgever in deze rolverdeling. Dan verras je je opdrachtgever met spot-on voorstellen. Dát is de meerwaarde die hij of zij zoekt en dat scoort!

geschreven door Christel van Koppen

 

Meer weten over SMART inschrijven op aanbestedingen lees dan dit artikel van Cobouw:  https://www.cobouw.nl/bouwbreed/artikel/2018/03/aanbesteden-doe-het-smart-101259306

Vind je een specifiek EMVI-plan van aanpak schrijven lastig? Neem voor support of meer informatie contact op met TenderSucces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *